Підприємці Чернігівщини вчаться захищати свої права

26.04.2013

 

 
 

Проблема захисту підприємницьких прав на місцевому рівні набуває свою актуальність. Це й стало темою семінару, організованого Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини для підприємців Чернігівської області.

Виконавчий директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини (ЧГКЗПЛ) Віктор Тарасовакцентував увагу присутніх на правопросвітницькій роботі Центру правового захисту підприємців, що працює на базі ЧГКЗПЛ, завдання якого полягають у наданні безоплатної юридичної допомоги, підвищенні правової обізнаності та активізації представників малого бізнесу на захист власних економічних та майнових прав, а також аналізу ефективності наявних правових механізмів по захисту підприємницьких прав на рівні Чернігівської області. 

Юрист ЧГКЗПЛ Наталія Піддубна висвітила основні проблемні аспекти реалізації прав підприємців в Україні. Адже незважаючи на постійні зміни законодавства, що регулює діяльність господарюючих суб’єктів, необхідно констатувати, що на сучасному етапі існує цілий ряд законодавчих проблем у сфері підприємництва, які спричинюють конфлікти та зловживання у практичних відносинах суб’єктів підприємницької діяльності з контролюючими органами. 

В той же час представники владних структур не вбачають серйозних проблем в реалізації суб’єктами підприємницької діяльності своїх прав на сьогоднішній день. За словами начальника управління споживчого ринку та підприємництва Чернігівської міської ради Юлії Журавльової, за 2012-2013 рр. в 2,5 рази зросли надходження від сплати єдиного податку підприємцями, які згідно Податкового кодексу залишаються у місцевому бюджеті. 

«Це свідчить про прогресивність останніх змін в законодавстві, що регулює підприємницьку діяльність, та позитивний результат співпраці між підприємцями та місцевою владою», - зазначає посадовець. 

Олександр Рубан, заступник директора з правових питань комунального підприємства «Паркування та ринок» Чернігівської міської ради проаналізував проблемні правові питання, що виникають у взаємовідносинах контролюючими органами, наголосивши, що бізнес – процес двосторонній і вести його потрібно коректно та в правовому полі всім учасникам. 

Захід відбувся за підтримки Програми “Верховенство права” Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації проекту «Моніторинг дотримання підприємницьких прав в Чернігівській області та впливу на ситуацію контролюючих та правоохоронних органів». 


Джерело : Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Автор : Віктор Тарасов

Made by WebProduction