The court waited three years to hear the case of obstructing access to the Master Plan of Chernigov

21.01.2014

Сьогодні, 21 січня 2013 року, Жовтневий районний суд міста Луганська розглянув судовий позов Східноукраїнського центру громадських ініціатив проти Чернігівської міської ради.


З моменту подачі позову до суду минуло вже близько 3 років, проте слухання справи по суті відбулося лише зараз. До цього часу судді протиправно відмовлялися розглядати справу стверджуючи, що за територіальною підсудністю вона має бути розглянута за місцем перебування відповідача, тобто у Чернігові. Це рішення активісти оскаржили у Донецькому апеляційному адміністративному суді. Суд другої інстанції задовольнив скаргу Центру і ще у травні 2011 року зобов’язав Жовтневий райсуд розглянути позов громадської організації.

«Ми довго чекали реакції Жовтневого районного суду на постанову органу правосуддя вищої інстанції. Склалося враження, щопозов просто загубили. Лише після недавнього звернення Центру до суду з проханням надати пояснення щодо стану розгляду справи,призначили її розгляд по суті», - описує ситуацію Вадим Сабінін, юрист Східноукраїнського центру громадських ініціатив. 

Причиною для звернення громадської організації до суду стала відмова міської ради Чернігова надати Центру для ознайомлення картографічну складову Генерального плану міста. Свою відмову чиновники пояснили наявністю на документі грифу «Для службового користування». 

Інформаційний запит з проханням ознайомитися із головним містобудівним документом Чернігова до міської ради громадська організація направила у рамках моніторингу доступності генеральних планів міст для громадян. 

Матеріалів, необхідних для розгляду справи Чернігівська міська рада досі не надала, тому слухання було перенесено ще на місяць. Поки ж суддя винесла рішення підготувати судове доручення органу правосуддя по місцю знаходження відповідача і допитати представників ОМС у Чернігові. 

Наступне засідання відбудеться 21 лютого 2014 року в Жовтневому районному суді міста Луганська (м.Луганськ, вул. Херсонська, 46. Суддя: Татаринова О. А. Початок судового засідання о 09.00). 

З відповідями міської ради у справі щодо оприлюднення Генерального плану Чернігова можна ознайомитисятут

**** 

Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснює діяльність спрямовану на забезпечення доступності генпланів для громадян в рамках проекту «Фінальні кроки до відритих генпланів: експертна та адвокаційна підтримка дій органів влади щодо забезпечення доступності генпланів для громадян України» за підтримки Програми «Верховенство права»Міжнародного Фонду Відродження та в рамках проекту«Через моніторинг та адвокацію – до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації» за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії.. 

Контакти: 
Східноукраїнський центр громадських ініціатив 
www.facebook.com/totalaction.org.ua 
тел. 0642 49 13 74 
e-mail: zahyst@gmail.com

Джерело : Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Made by WebProduction