In Chernihiv starts monitoring project of public procurement

06.06.2012

 

Облдержадміністрація, райадміністрації та виконкоми міст будуть під пильним наглядом спеціально навчених громадських аудиторів, що відслідковуватимуть прозорість тендерних закупівель даними установами. Проект реалізовуватиме громадська організація "Молодь - ХХІ століття" із залученням депутатів різних рівнів та ЗМІ.

Цей проект не перший на Чернігівщині та у м.Київ, а є послідовним логічним кроком громадського моніторингу держустанов громадськістю. Так минулого року на Чернігівщині та  у м.Київ був проведений моніторинг тендерних закупівель в галузі освіти. За його підсумками  були виділені найпроблемніші моменти і були надані пропозиції щодо їх врегулювання, а також надані пропозиції щодо змін до Законів України, які регламентують проведення державних закупівель.

Завдяки минулорічному моніторингу була розроблена та адаптована унікальна методика, яка дозволяє широким колам громадськості аналізувати діяльність тендерних комітетів. Ця методика ляже в основу моніторингу і цього року. Буде проведено моніторинг діяльності тендерних комітетів на місцевому рівні під час закупівлі ними товарів та послуг на потреби діяльності місцевих органів влади.

Безпосередньо буде надіслано три хвилі інформаційних запитів, відповіді на які аналізуватимуться експертами, що пройшли відповідне навчання. Окрім того буде проведено дослідження процедури проведення закупівель.

Зайве й казати, що експерти також будуть шукати наявність корупційних схем, або підтримки «свого» бізнесу.  То ж чи пройде виконавча влада Чернігівщини це випробування покаже час.

Проект «Реалізація методики громадського моніторингу  - основа прозорості державних закупівель» реалізується в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа.

 

Made by WebProduction