Monitoring the use of public funds in Chernihiv continues

24.07.2012

 


24 липня представники громадської організації  «Молодь – XXI століття»  презентували перші результати проекту «Реалізація методики громадського моніторингу – основа прозорості державних закупівель».

Діяльність  у рамках проекту побудована шляхом направлення інформаційних запитів, моніторингу цільових програм органів влади, моніторингу ЗМІ, на підставі статей Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Моніторинг здійснюється у Чернігівській області, а саме увага проекту зосереджена на Чернігівській обласній державній адміністрації, Чернігівській  та Прилуцькій  міських радах, Бахмацькій,  Бознянській, Варвинській,  Прилуцькій, Сосницькій державних адміністраціях.

Перші надіслані запити стосувались реєстру державних закупівель на їх утримання та забезпечення потреб, а також програм, які існують та  об’ємів їх фінансування.

«Оскільки метою проекту є проведення комплексного моніторингу та контролювання  процесу використання державних закупівель, то ми ретельно досліджуєм використання коштів і про всі факти нашого моніторингу ми постійно повідомлятимемо в ЗМІ, - заявила голова ГО «Молодь – XXI століття»   Тетяна Громова, - це правильно, щоби всі мали право знати куди витрачаються державні кошти». Також Тетяна Громова наголосила, що під час реалізації проекту важливо не лише провести сам моніторинг. Чи не найголовніше – стимулювати людей, щоб вони самі цікавилися у органів влади щодо розподілу і витрачання державних коштів.

З отриманих відповідей можна назвати  програму «Культура і мистецтво  м. Чернігова 2011-2015 роки» заплановано витратити 24,3млн.грн, а на даний момент витрачено 13,2млн.грн. Також цікавий факт – у 2012 році м. Чернігів на розвиток туристичної галузі запланував витратити 61,431 тис.грн. Це в рік проведення євро 2012. У 2011 році на ці ж потреби було витрачено 112,620тис.грн., тобто майже вдвічі більше.

Один з перших пунктів по втратам по всій області займає програма оздоровлення та відпочинку дітей.

В Чернігівській обласній адміністрації у 2012 році не здійснювалося фінансування таких програм:

·                    Програма розвитку фізичної культури і спорту,

·                    Програма підтримки Параолімпійського та Дефлімпійського руху, фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів,

·                    Програма будівництва, реконструкції, капітального ремонту та утримання спортивних споруд,

·                    Програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу,

·                    Обласна програма „Спортивний майданчик”.

Як зазначив експерт проекту С. В.Старченко: «Цікавим є також факт витрачання коштів у Борзнянському районі. Однією з найбільш затратних виявилась Районна Програма фінансової підтримки Борзнянської організації ФСТ " Колос". У 2012 році на це передбачено 110тис. грн. Для порівняння Програма розвитку фізичної культури та спорту в усьому Борзнянському районі на 2012 рік фінансується в обсязі 60тис. грн., а програма "Поліпшення умов проживання малозабезпечених сімей та одиноких громадян на 2011 - 2015 роки"  отримала аж 10тис. грн.»

Організатори також зазначили, що узагальнені результати моніторингу в усіх областях, де здійснюється проект можна буде ознайомитися на початку серпня.

 

Нагадаємо, що проект  реалізується Центром політичних студій та аналітики в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа та завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Made by WebProduction