Where are public funds?

23.10.2012

 

Під час реалізації проекту «Реалізація методики громадського моніторингу  -  основа прозорості державних закупівель», що реалізовує громадська організація «Молодь -ХХІ століття» за підтримки Фонду «Відродження», були презентовані проміжні результати проекту.

Громадські аудитори постійно шляхом інформаційних запитів збирають інформацію з місцевих органів влади: обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій та виконавчих комітетів міста Чернігова і Прилук. Аудиторів цікавить яким чином органи влади розпоряджаються сумами від 10.000 до 100.000 гривень, які не підпадають під необхідність проведення тендерів.
Голова громадської організації «Молодь -ХХІ століття» Тетяна Громова зауважила: «Загалом по всім держустановам ми можемо зробити висновок, що хворобою влади є  те, що вона боїться гласності. Для влади дуже проблематичним виявилося висвітлення розподілу бюджетних коштів».

Як розповіли експерти, залучені до проекту, в черговій хвилі запитів у адміністрацій просили дати відомості по двом статтям витрат: кошти передбачені на послуги зв’язку та обслуговування мереж;  кошти передбачені на закупівлю канцелярських товарів. Вдалося дізнатися, що на послуги зв’язку та обслуговування мереж Чернігівська ОДА витрачає 116 463  гривень, Прилуцька Міська Рада витрачає 37 300 грн.,  Чернігівська міськрада витрачає 131 401 гривень. А ось найменше на ці потреби витрачає Варвинська адміністрація - 10 600 гривень. Цікавим стало й те, що Прилуцька міська рада єдина рада в області, яка піклується про «здоров'я» своїх комп'ютерів, адже саме вона закупила антивірусне програмне забезпечення на суму 24 100 гривень. Борзнянська рада, для прикладу,  виявилася най економнішою. Вона витратила на канцелярію за 2010,2011,2012роки лише 2 266 гривень.

«На жаль, маємо ситуацію, коли   в області  Корюківська і Прилуцька районні адміністрації проявили себе закритими для суспільства і не захотіли називати суми, які вони витрачають на свою роботу, чим самим притягнули до себе багато запитань та підозр, які ще перевірятимуть наші експерти», - наголосила Тетяна Громова.

Так Прилуцька РДА дала відповідь на запитання наступне: «Сума коштів на дані послуги не підпадає під законодавство про державні закупівлі». Чиновники, що готували відповідь, не надали жодної суми, якою цікавилися наші експерти. Тож, виявляється закон не для всіх?!

Крім того, в рамках проекту ще триває Конкурс  журналістських розслідувань. До нього запрошуються небайдужі журналісти всіх видань Чернігівської області. Об’єктом  розслідувань мають бути державні закупівлі, що здійснюються органами влади та місцевого самоврядування в усіх регіонах України. Анкету можна завантажити на сайті громадської організації «Молодь -ХХІ століття» www.m21.org.ua.

Проект триватиме до кінця 2012 року. Наступними кроками в реалізації проекту є  організація журналістських розслідувань та подання проекту рішення щодо запобігання порушень  в сфері тендерних закупівель на розгляд найближчої сесії Чернігівської обласної ради. 

Made by WebProduction