Results of monitoring of public procurement in Chernihiv region

14.12.2012

 

Громадська організація «Молодь-ХХІ століття» провела круглий стіл «Практичне застосування результатів громадського моніторингу державних закупівель у Чернігівській області», де представила результати моніторингу державних закупівель.

Це фінальний круглий стіл в проекті “Реалізація методики громадського моніторингу – основа прозорості державних закупівель”, що досліджував районні та міські адміністрації Чернігівської області на предмет розпорядження коштів, що не підпадають під процедуру тендерних закупівель.

Цей проект реалізується у 8 областях. Досвідом реалізації цього проекту в м. Києві зміг поділитися експерт «Центру політичних студій та аналітики» (ЦПСА) Гліб Канєвський, який приєднався до круглого столу шляхом онлайн відеозвязку. Зокрема він зазначив, що не всі адміністрації надавали відповіді на інформаційні запити або вони були неповними.  Тоді ЦПСА зверталися  до прокуратури на предмет порушення цими адміністраціями Закону України «Про доступ до публічної інформації». І це виявився дуже дієвий механізм, адже від адміністрацій надходили повні і розгорнуті відповіді, чого раніше не помічалося.

Експерт проекту по Чернігівські області Сергій Старченко також презентував результати по Чернігівщині. Зокрема інформаційні запити були надіслані до Прилуцької, Бахмацької, Борзнянської, Варвинської, Корюківської, Куликівської, Менської, Сосницької районних державних адміністрацій, обласну державну адміністрацію,  а також у міськвиконкоми Чернігова та Прилук.

Загалом Сергій Старченко відмітив, що адміністрації вчасно надавали відповіді, за присутністю деяких винятків. Дехто надавав звичайні відписки. Зокрема Бахмацька РДА, як виявилося, не володіє інформацією щодо оздоровлення дітей-інваладів. Він також навів деякі цифри для порівняння. Так, стаття витрат «Надання послуг Internet та обслуговування мереж» в різних адміністрацій була значно різною. Так м. Прилуки витратило на ці потреби  11500 грн., а ось Бахмацька РДА – 1200 грн. Навіть Чернігівська обласна адміністрація на ці потреби витратила 7000. Всі адміністрації обслуговуються у провайдера “Укртелеком”. Різниця цін наштовхнула на роздуми.

Голова громадської організації «Молодь ХХІ століття» Тетяна Громова зазначила, що як загалом по всій Україні, так і на Чернігівщині були помічені такі факти, що на одну статтю витрат було витрачено суму максимально наближену до 100 000, але нижчу, щоби уникнути процесу тендерної процедури.

Також під час круглого столу були презентовані результати «польового дослідження» діяльності дитячого табору «Дружба», що знаходиться на території м. Чернігова. Як вказав експерт, досліджувався саме цей табір, бо на нього пішло фінансування біля 50% від загальної суми по області, але оздоровилося там біля 20-25% дітей від загальної кількості по області. В ході дослідження вдалося дізнатися, що рівнем відпочинку, проживання і харчування відпочиваючі в цілому задоволені. Нарікань також не виказували батьки. Але одну цікаву закономірність все ж було виявлено – значна кількість коштів, виділених на дитячий табір, витрачається на ремонт, оскільки дерев’яні будинки без опалення значною мірою його потребують після зими.  За деякими підрахунками було встановлено, що провести опалення в будиночки і протягом зими підтримувати їх у належному стані обійшлося б дешевше, ніж щовесни ремонтувати їх.

Цю ситуацію прокоментував депутат міської ради Вячеслав Лебідь. Він зазначив, що кошти, які виділяються не можуть піти на опалення, або іншу реконструкцію, оскільки це буде нецільове використання.

Тетяна Громова повідомила, що цей проект з певними корективами буде продовжуватися і наступного року, тож закликали всіх присутніх на круглому столі депутатів всіх рівнів  та громадських активістів до співпраці.

Проект «Реалізація методики громадського моніторингу – основа прозорості державних закупівель» реалізований за підтримки Фонду «Відродження».

 

 

 

Made by WebProduction