"Every voice is important " - a campaign designed to explain how to vote those who are not at home

24.09.2014

Громадяни України, а саме вимушені переселенці із зони АТО (більше 150 000 виборців), вперше за роки незалежності нашої держави стикнулися із серйозною проблемою, пов’язаною із реалізацією права на волевиявлення. Більша частина вимушених переселенців, не пройшовши процедуру тимчасової зміни місця голосування, у день виборів не зможуть проголосувати.

Особливі умови для голосування передбачені і для жителів окупованого Криму, які виявлять бажання проголосувати на виборах народних депутатів. Незнання особливостей зміни тимчасового місця голосування кримчани так і не зможуть скористатися своїм правом.

Через те, що громадяни дуже часто не досить добре обізнані із особливостями виборчого законодавства, – трапляються випадки, коли вони дуже пізно дізнаються, що втратили можливість обирати в день голосування. Ця проблема стосується не лише переселенців, а й людей, які перебувають у відрядженні, і студентів, які в день голосування не зможуть поїхати додому, на місце їхньої офіційної реєстрації тощо. Такі ситуації обумовлюють необхідність в проведенні інформаційної роботи серед виборців стосовно того, як вони можуть тимчасово змінити місце голосування, як перевірити себе у списках виборців та як бути включеним у списки виборців тієї дільниці, яка є максимально наближеною до місця перебування громадянина в день виборів.

Всеукраїнська громадська організація «Центр підтримки громадських ініціатив», яка ініціювала просвітницьку кампанію, сподівається на підтримку відділів ведення Державного реєстру виборців, в чиїй компетенції забезпечення фахового складання списків виборців. Окрім того, ми закликаємо засоби масової інформації та громадських активістів докласти максимальних зусиль для того, щоб поінформувати виборців, особливо переселенців із зони АТО та окупованих територій Криму, щодо того, як виборчим законодавством регламентує порядок зміни тимчасового місця голосування.

 

 

З повагою до усіх,

Центр підтримки громадських ініціатив

Made by WebProduction