"We are different. But we are only Ukraine. Citizenship appears in passport "

30.09.2014

Таке висловлювання вимушеної переселенки, активної  жінки Ірини, яка переїхала родиною до Чернігова стало ключовим. Як  і тисячі переселенців із зони АТО та тимчасово окупованої території АР Крим шукає кращого життя поза домівки.  

Саме обговорення проблем, пов’язаних із реалізацією виборчого права вимушених переселенців із зони АТО та тимчасово окупованої території АР Крим стало метою круглого столу  на тему "Виборчі права вимушених переселенців", який відбувся 30 вересня 2014 року  у готелі Профспілок в рамках всеукраїнської інформаційно-просвітницької кампанії «Кожен голос важливий» за ініціативою ВГО Центр підтримки громадських ініціатив та ГО «Молодь -  XXI століття. Звичайно, право голосувати, саме волевиявлення на виборах 26 жовтня 2014 року на Парламентських виборах не є першочерговим для тимчасово переселених українців, але як з’ясувалося не є і на останньому місці.

В обговоренні прийняли участь експерти з виборчого права, представники органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості, які опікуються проблемами вимушених переселенців з Донбасу та АР Крим, органи державної реєстраційної служби (ДРВ), які формують списки виборців, громадські активісти, представники політичних партій.

Громадяни України, а саме вимушені переселенці із зони АТО (більше 150 000 виборців), вперше за роки незалежності нашої держави стикнулися із серйозною проблемою, пов’язаною із реалізацією права на волевиявлення. Більша частина вимушених переселенців, не пройшовши процедуру тимчасової зміни місця голосування, у день виборів не зможуть проголосувати.

Найбільш актуальні проблеми на цю тему  у м.Чернігові та області є те, що переселенці не заявляють про себе, не реєструються, тому офіційні дані дуже різняться із реальністю. На даний момент  в області на обліку офіційно 183 чол., які є потенційними виборцями. А тих хто не став на облік більше тисячі. Саме через те, що громадяни дуже часто не досить добре обізнані із особливостями виборчого законодавства, трапляються випадки, коли вони дуже пізно дізнаються, що втратили можливість обирати в день голосування. Наплив охочих проголосувати за словами начальника відділу адміністрування ДРВ Чернігівської ОДА очікується після 15 числа.

         В рамках інформаційно-просвітницької кампанії будуть проведені зустрічі із вимушеними переселенцями  у місцях найбільшого скупчення аби за допомогою роз’яснювальних матеріалів  - брошур донести до потенційних виборців саме перелік необхідних документів та кроків, які треба зробити аби  в день виборів 26 жовтня зробити своє волевиявлення.

         За підсумками круглого столу було вирішено, що інформаційні матеріали Центру підтримки громадських ініціатив та відділу ДРВ ЧОДА (які ще на стадії розробки) спільними зусиллями будуть розповсюджені на зустрічах Центру,  у місцях найбільшого скупчення переселенців (гуртожитки, санаторії). На жаль, відділи ДРВ не мають коштів задля проведення просвітницької кампанії, тому цілком розраховують на громадські організації, які проводять просвітницькі кампанії.

____

Кампанія ініційована Центром підтримки громадських ініціатив в рамках проекту «Підвищення рівня прозорості державного реєстру виборців України» за підтримки  уряду Канади.

 

Made by WebProduction