Community Nizhin will soon have " local constitution"

15.12.2014

12 грудня   в Ніжинській міській раді відбулись громадські слухання на тему «Інструменти впливу місцевої громади на процес прийняття рішень» за участю мера міста Лінника Анатолія Валерійовича.

На етапі розвитку оновленої  Україні, напередодні втілення реформи місцевого самоврядування,  актуального значення набуває вплив громади на владу на місцевому рівні, так як саме на цьому рівні управлінські рішення зачіпають права та інтереси кожного громадянина безпосередньо.

На сьогодні основним законом, що регламентує роботу влади та громади є Закон України «Про місцеве самоврядування». В місті 10 грудня 2014 року на сайті місцевої ради з'явився Проект Cтатуту територіальної громади міста Ніжин та Положення про громадські слухання і місцеві ініціативи , тож почути думку громади міста та як саме громадськість бере участь у розробці  і яким чином долучена до цього процесу стало актуальним.

На початку громадських слухань  12 грудня  організатори – чернігівські громадські організації  «Молодь -  XXI століття» разом із     Освітнім  центром   «Ініціатива» стали свідками жвавої дискусії та конструктивної критики нового очільника міста Анатолія Лінника. Новообраний голова м.Ніжин прозвітував   про стан справ з залученням громадськості до прийняття рішень органами влади  на сьогоднішній день та наголосив: «В основі демократії лежать повноваження місцевих громад і ми відкриті до діалогу».

В рамках заходу Павло Пущенко, залучений експерт, зробив презентацію на тему врегулювання  механізму місцевих ініціатив  та наголосив на  необхідності  участі громади в житті міста шляхом створення ініціативної групи задля подання значимих пропозицій до проекту Статуту, зокрема щодо  кількості  підписів для ініціювання внесення на розгляд Ніжинської міської ради   проекту рішення  з актуальної для громади проблеми.

Найближчим часом  у м.Ніжині відбудуться відкриті громадські слухання, в результаті яких після всіх обговорень та внесених пропозицій, буде прийнята місцева «конституція» м.Ніжина – Статут  та Положення про громадські слухання та місцеві ініціативи. Впевнені, що поради  в рамках даного заходу, обговорення та висловлені пропозиції активна громада плідно використає, а місто Ніжин матиме дієвий Статут місцевої громади, який регулюватиме та втілюватиме в життя ініціативи, направлені на вдосконалення життя кожного громадянина.

 В планах громадських організацій ГО «Молодь -  XXI століття» та Чернігівського освітнього центру    «Ініціатива»  організувати  впродовж 2015 року подібні громадські слухання на тему  участі громадськості  в прийнятті рішень місцевими радами  в більшості районних центрів  Чернігівській області

Захід став можливим завдяки підтримці Міжнародного Республіканського Інституту.

 

Made by WebProduction