Community Novgorod - Seversky six months Mati Charter Community

06.02.2015

6 лютого в Новгород-Сіверській міській раді відбулись громадські слухання на тему «Інструменти впливу місцевої громади на процес прийняття рішень» за участю мера міста  Пунтуса Сергія Вікторовича.

На етапі розвитку оновленої  Україні, напередодні втілення реформи місцевого самоврядування,  актуального значення набуває вплив громади на владу на місцевому рівні, так як саме на цьому рівні управлінські рішення зачіпають права та інтереси кожного громадянина безпосередньо.

На сьогодні основним законом, що регламентує роботу влади та громади є Закон України «Про місцеве самоврядування». Однак законом не встановлено порядку реалізації відповідних механізмів. У ньому пе- редбачено, що процедури проведення громадських слухань, загальних зборів або місцевих ініціатив будуть визначені у статутах територіальних громад або ж в окремих положеннях міс- цевих рад. На жаль, сьогодні тільки близько 20% територіальних громад мають статути. Це означає, що більшість громадян Україні позбавлені правових процедур впливати на рішення ОМС.

На жаль, прикро констатувати, але м. Ногород-Сіверський не має Статуту територіальної громади міста. На жаль, не має громада міста і інформаційного «рупора» ради , а саме сайту ради. Тобто, діяльність ради  в закритому стані, ні про яку прозорість прийняття рішень, проектів рішень мова не йде. Зібралися 30 депутатів, прийняли рішення, все.  Кому треба дізнаються.

Під час громадських слухань організатори – чернігівські громадські організації  «Молодь -  XXI століття» разом із  Освітнім  центром   «Ініціатива»  - стали свідками жвавої дискусії та конструктивної критики очільника міста Пунтуса Сергія Вікторовича. Зі слів представника громадської організації «Княжий град» Бурико Олени Миколаївни, громада неодноразово наголошувала на відсутності сайта міста і на відсутності  діалога між владою та громадою.  В свою чергу, очільник міста прозвітував   про стан справ з залученням громадськості до прийняття рішень органами влади, про проведення у місті громадських слухань  із актуальних питань щодо водопостачання. На питання присутності під час сесій небайдужих активних громадян, Сергій Вікторович відповів, що будь-хто може прийняти участь  у засіданнях ради, попередньо зареєструвавшись.

В рамках заходу Павло Пущенко, залучений експерт, зробив презентацію на тему врегулювання  механізму місцевих ініціатив  та наголосив на  необхідності  участі громади в житті міста шляхом створення ініціативної групи задля подання значимих пропозицій до проекту Статуту, зокрема щодо  кількості  підписів для ініціювання внесення на розгляд Ніжинської міської ради   проекту рішення  з актуальної для громади проблеми.

За словами мера міста Сергія Вікторовича , найближчим часом  спеціалісти дороблять сайт ради, а через півроку з'явиться Статут територіальної громади,  буде створена ініціативна група – громадська рада. Найперше  -  зустрічі із громадою будуть проводитися частіше.  Впевнені, що мер міста дотримається обіцянок, м.Новгород-Сіверський  матиме дієвий Статут місцевої громади, який регулюватиме та втілюватиме в життя ініціативи, направлені на вдосконалення життя кожного мешканця.

 В планах громадських організацій ГО «Молодь -  XXI століття» та Чернігівського освітнього центру    «Ініціатива»  організувати  впродовж всього 2015 року подібні громадські слухання на тему  участі громадськості  в прийнятті рішень місцевими радами  в більшості районних центрів  Чернігівській області.

Захід став можливим завдяки підтримці Міжнародного Республіканського Інституту.

За повідомленням  ГО «Молодь -  XXI століття»

Made by WebProduction