Active and Passive power congregation began dialogue in Mena

15.03.2015

13 березня в міста Мена, в залі засідань міської ради відбулись громадські слухання на тему «Влада та громада: інструменти взаємодії» за участю міського голови Федора Івановича Фесюна. Зокрема,мова йшла про перспективи ухвалення Статуту територіальної громади  міста Мена.

Це вже третє слухання  в рамках проекту «Громадські слухання». Слухання відбулись у м.Ніжин, Новгород-Сіверський, Сониця. Ці міста об’єднує одне: інформаційний вакуум  між громадою та владою. Відсутність порталів та ресурсів, які б дозволяли отримувати інформацію про діяльність ради, її рішень. Чим менше місто тим більша ця інформаційна прірва. Однак, буває і навпаки. Місто Мена має картину з точністю та навпаки. Активна влада  і дуже пасивна громада.

Участь в слуханнях приймали міський голова Федір Фесюн, заступник міського голови Юрій Стальниченко, представники громадських інституцій Мени та Чернігова, а також представники засобів масової інформації.
Відкриваючи захід Тетяна Громова, голова ГО «Молодь – XXI століття»,  зазначила про необхідність налагодження діалогу між владою та громадою в будь-якому місті, що дає змогу з одного боку громаді впливати на процес прийняття рішень, з іншого легко та ефективно ухвалювати рішення.  

Міський голова Федір Фесюн наголосив “Враховуючи те, що в 2015 році буде проведено реформу місцевого самоврядування, все більшого актуального значення набуває вплив громади на міську владу. В Менській міській раді використовуються різноманітні способи ведення такого діалогу: звернення, оголошення, оприлюднення важливої для жителів інформації через ЗМІ та інтернет-ресурси (в т.ч. і офіційний сайт міської ради), організація прямих телефонних ліній, безпосереднє спілкування з працівниками міської ради та її депутатами, ін.. В свою чергу це приносить певний результат, який видно не тільки в прийнятих рішеннях ради.”

Виступаючи перед присутніми, Павло Пущенко, голова освітнього центру «Ініціатива», експерт з питань місцевого самоврядування  звернув увагу на діюче законодавство, яким регламентується робота, спрямована на взаємодію між владою та громадою, а також розповів про механізми, які для цього доцільно використовувати – це громадські слухання, загальні збори та місцеві ініціативи. Порядок їх проведення слід визначити у статуті територіальної громади або ж в окремих положеннях місцевих рад.

Павло Пущенко проаналізував проект статуту територіальної громади міста Мена, який вже декілька разів намагались затвердити, але з ряду причин, він так і не був прийнятий. Депутат міської ради Валентина Новик розповіла присутнім як розроблявся проект статуту міста та що ставало на перепоні у його прийнятті. Після жвавої дискусії присутні зійшлися на думці, що на сьогодні в першу чергу варто розробити положення про місцеві ініціативи та громадські слухання.

На закінчення заходу перед присутніми виступив Юрій Стальниченко, заступник міського голови, який наголосив: «Міська рада ніколи не відвертається від підтримки громадської ініціативи, і тому є підтвердження, але на жаль інколи ініціатива громадян проявляється після прийняття важливих рішень. Щоб уникнути таких ситуацій, у міської ради є власний сайт, де публікуються як міські новини так і проекти рішень, з якими варто ознайомлюватись і вносити пропозиції в установленому законом порядку. Крім того є і власна сторінка на Фейсбуці. По можливості рішення публікуються в ЗМІ, або ж можна ознайомитись з прийнятими рішеннями, які стосуються всіх жителів міста, безпосередньо відвідавши міську ради».
На завершення заходу Юрій Валерійович подякував ініціаторам та учасникам заходу за змістовну роботу і висловив надію, що досить скоро місто  Мена відчує ефект від продуктивного діалогу між міською владою та громадою. Враховуючи активність міської влади, положення та сам Статут територіальної громади міста Мена буде прийнятий найближчим часом.

Найближчі громадські слухання відбудуться у м.Корюківка 20 березня 2015 року.

Захід став можливим завдяки підтримці Міжнародного Республіканського Інституту.

Made by WebProduction