State Register of Voters of Ukraine : Prospects improve public control before the local vyborivnost

14.05.2015

Про оптимальну модель роботи Державного реєстру виборців говорили на засіданні круглого столу 14 травня у Чернігові, що відбувся в рамках кампанії «Кожен голос важливий» ініційованої Центром підтримки громадських ініціатив.  

Особливо гостра ця тема напередодні ймовірних позачергових виборів до Верховної ради по округу 205, що у Чернігові, а також виборів до місцевих рад. Мета круглого столу - обговорення оптимальної моделі роботи Державного реєстру виборців напередодні місцевих виборів з урахуванням міжнародного досвіду.

До заходу долучились представвники відділів адміністрування реєстрів виборців, які працюють у Чернігівській ОДА, Чернігівській районній адміністрації, Деснянській районній раді Чернігова, чиновники з Державної міграційної служби і, звісно, громадськість  та ЗМІ.

Експерти Центру підтримки громадських ініціатив в рамках кампанії «Кожен голос важливий» провели вже близько двадцяти круглих столів по всій Україні. В рамках західов представники Центру прагнуть за допомогою інформаційно-просвітницьких заходів зменшити традиційні ризики – повторні включення до виборчих списків, наявність так званих «мертвих душ», «каруселі» та інше. Проте треба заначити, що справа тут не тільки в реєстрі.

Зокрема, за словами залученого експерта Олексія Сініцина: «Реєстр працює гарно, більше проблем з дільничними комісіями, з політикою політичних партій щодо виборчого процесу».

Виконавчий директор Центру підтримки громадських ініціатив у Чернігівській області  Тетяна Громова переконана, що конче необхідна активна інформаційна кампанія та залучення до голосування якомога більшої кількості громадян. У тому числі і вимушених переселенців.

 Валерій Білоокий, завідувач Відділу державного реєстру виборців Чернігівської ОДА, наголосив, що існуючий реєстр виборців довів свою ефективність. Для прикладу, під час парламентських виборів 2014 року виявлено 1057 змін і неточностей у списках виборців. Це лише 0,12% від загальної кількості виборців. І суттєво вплинути на результат такі порушення, звісно, не можуть.

Під час обговорення, гострої дискусії набуло питання  підвищення освітнього рівня членів окружних і дільничих виборчих комісій. Цим мають займатись ЦВК та політичні партії. Вже є пропозиції проводити централізовані навчання, які підтверджуватимуть спеціальні сертифікати.Ще одне питання — закритість списків виборців. Громадськість відстоює думку повної відкритості реєстру. З іншого боку, на думку чиновників, відкриті реєстри дозволять політичним партіям маніпулювати населенням. І порушить законодавство про захист персональних даних громадян.

Важливе питання – впровадження інновацій, зокрема, електронного голосування. Міжнародний досвід показує успішність голосування за допомогою телефону, ідентифікаційної картки чи через Інтернет – заходячи в особистий кабінет виборця. Олексій Сініцин наголошує: «Громадськість готова, IT-сектор готовий, зараз немає проблем ні з цифровим підписом, ні з технологіями, які можна використовувати».

 

В ході круглого столу, учасники прийшли до висновків, що необхідно навчання можливо навіть на постійній основі членів ДВК, аби уникнути колізій під час виборчого процесу безпосередньо.  Експерти розуміють, що повністю подолати усі недоліки виборчого процесу неможливо, проте поліпшити ситуацію цілком реально. Для цього влада, громадськість і бізнес повинні чути один одного. А ще – потрібно змінювати філософію виборця, підвищувати свідомість виборця шляхом проведення інформаційно-роз'яснювальних кампаній, розгорнутих насамперед у соціальних мережах.

Кампанія «Кожен голос важливий» ініційована Центром підтримки громадських ініціатив в рамках проекту «Підвищення рівня прозорості державного реєстру виборців України» в партнерстві з Міжнародним Республіканським Інститутом за фінансової підтримки уряду Канади та впроваджується за участю департаменту міжнародних справ, торгівлі та розвитку.

 

Made by WebProduction