The city Priluki discussed the mechanisms of mutual cooperation between the authorities and the community

08.06.2015

5 червня в м.Прилуки, в залі засідань міської ради відбулись громадські слухання на тему «Влада та громада: інструменти взаємодії» за участю міського головиБарнаша ДмитраВасильовича.Зокрема, слухання стосувались актуальності роботи механізмів місцевої демократії: Статуту територіальної громади міста Прилуки, участі громадськості  в процесі прийняття рішень. Зокрема мова йшла і про участь громади міста у процесі децентралізації.

Прилуки – це майже не єдине місто на Чернігівщині, яке має всі інструменти прямої демократії  - Статут територіальної громади, Положення про громадські слухання, Положення про місцеві ініціативи, про загальні збори громадян, які були прийняті ще  у 2013 році. На жаль, громада ці  інструментами місцевої демократії з того часу  на практиці не використовувала. Причиною тому є декілька факторів. По-перше, сама міська рада була ініціатором ухвалення цих документів. З іншого боку до громадськості не було донесено інформації про існування  і роботу цих механізмів. Тому вони жодного разу не використовували цих механізмів.

До обговорення були запрошені представники влади, громадськості, представники місцевого самоврядування, експерти з питань впливу влади на громаду, ЗМІ, активні громадяни міста.  Свою думку з цих важливих питань висловили міський голова Дмитро Васильович, який наголосив, що співпраця між міською владою та громадою міста має плідно розвиватися і громада має активніше приймати участь у рішеннях ради, бо для того є всі виписані механізми. Усі розумні громадські ініціативи підтримуються. Але їх майже нема.

Під час революції Гідності та  після  деякий час ще практикою взаємодії влади та громади були громадські  Віче. Проте на даний момент за словами міського голови Дмитра Васильовича та за словами місцевих активістів, громадське Віче вичерпало себе як механізм участі, тому що гострота питань спала,  і вона потребує вже більш ретельного, експертного опрацювання,  а не просто Віче як засіб зборів громадян для висловлення того чи іншого питання. На даний момент є актуальним для міста Прилук проведення просвітницької роз’яснювальної кампанії щодо існуючих на законодавчому рівні міста Прилук цих можливостей по громадським слуханням, місцевим ініціативам, загальних зборів громадян.

Другим важливим пунктом громадського слухання було те, що громадські організації та громадська рада міста  в цілому не була залучена фактично до процесу консультування під час створення перспективного плану формування громад в Прилуцькому районі. На даний момент є актуальним проведення роз’яснювальної роботи про можливості які дає і Статут міста і законодавство України , зокрема закон Про формування спроможних територіальних громад, залучення громадськості Прилуччини в процес консультацій саме щодо формування цих громад. Оскільки є проблема того, що до міста Прилуки  в перспективі  створення об’єднаної територіальної громади можуть бути залучені не лише місто Прилуки, але  і навколишні села, які тяготіть до Прилук по логіці.

На разі, в місті Прилуки є активна частина молоді, яка згуртована  в Громадську та Молодіжну Раду міста Прилук, а також є ті громадські активісти, які з’явилися після Євромайдану.  Останні  об’єднуються  в різні громадські ініціативи, до них активно долучаються учасники АТО.  Як з'ясувалося під час громадського слухання,  у них є бажання щось робити в місті, проте вони не знають як. Тому, під час слухання звучало кілька разів про необхідність проведення просвітницьких кампаній,інформаційної кампанії щодо застосування цих процедур.  Зокрема, Овчаренко Дмитро наголосив: «Молодь цікавиться життям міста і ніхто не заважає відкрити інтернет і подивитися які рішення прийняла міська рада. Старше покоління просто не знає механізмів впливу, а молодь знає. Тож, треба йти в ногу із часом та використовувати Інтернет у пошуку потрібної інформації».

Це вже шосте слухання  в рамках проекту «Громадські слухання». Вже відбулись громадські слухання у м.Ніжин, Новгород-Сіверський, Сониця, Мена, Корюківка. Ці міста об’єднує одне: інформаційний вакуум  між громадою та владою. Відсутність порталів та ресурсів, які б дозволяли отримувати інформацію про діяльність ради, її рішень. Чим менше місто, тим більша ця інформаційна прірва. Однак, буває і навпаки. Місто Мена та місто Корюківка має картину з точністю та навпаки. Активна влада  і   пасивна громада.

 Організаторами заходу виступили Чернігівська ГО «Молодь –  XXI століття» та Чернігівський освітній Центр «Ініціатива» за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту.

Made by WebProduction