In Chernihiv before the local elections on October 25 discussed the problems of precinct election commissions and the quality of voter lists

06.10.2015

5 жовтня 2015 року у рамках роботи інформаційно-просвітницької кампанії «Кожен голос важливий» ініційованої Центром підтримки громадських ініціатив відбувся круглий стіл на тему: «Проблеми роботи ДВК та підвищення якості списків виборців на місцевих виборах-2015: фактори ризику та шляхи оптимізації». Серед запрошених: представники державного реєстру виборців, державної міграційної служби, територіальних виборчих комісій, представники політичних партій, громадських організацій та небайдужа до теми обговорення громадськість м. Чернігова.

Метою проведення стало обговорення новацій та недоліків Закону України «Про місцеві вибори» у частині списків виборців, обгорення шляхів покращення роботи ДВК та ДРВ з посилення громадської активності виборців для врахування органами ведення Державного реєстру виборців виявлених неточностей у списках виборців.

              Експерт Центру підтримки громадських ініціатив  Володимир Піньковський розтлумачив присутнім переваги нового закону,  саме відсутність т.зв. «виборчих блоків», проведення виборів міського голови у 2 тури, гендерний баланс у списку кандидатів, збільшення виборчого бар’єру до 5% та інше. Докладно зупинилися на новій системі підрахунку голосів та роз’ясненні пропорційної системи голосування.  Обговорили  проблеми зворотного зв’язку між виборцями, які виявили неточності у списках виборців, шляхи покращення роботи ДВК та ДРВ з посилення громадської активності виборців для врахування органами ведення Державного реєстру виборців виявлених неточностей у списках виборців.

«Нове виборче законодавство надзвичайно важке, а члени ДВК його не те, що не знають, а,  інколи, й не читають. Після останнього голосування (довибори по в.о. 205 – прим. авт.)  ми внесли лише 90 змін, а це – 0,06% від загальної кількості. Лише 1 особа не знайшла себе у списку виборців. А от особистим кабінетом виборця чернігівці майже не користуються, з 1 березня поточного року з усієї області ним користуються лише 63 особи», - зазначив Валерій Білоокий, голова відділу адміністрування ДРВ.

                 Сергій Браженко, представник відділу ведення ДРВ Чернігівської РДА, наголосив на тому, що представники ДРВ несуть адміністративну та кримінальну відповідальність за внесення та уточнення даних до ДРВ, тому всі неспівпадіння та уточнення перевіряються декілька разів.

                    За словами Ярослава Галушки, представника відділу ведення ДРВ Деснянської районної у м. Чернігові ради: «Не варто забувати про людський фактор, про досвідченість голови ДВК. Якщо він (голова) досвідчений, він обов’язково подає всі зміни та уточнення до нас, бо кожна дія ДРВ відбувається лише на основі документального підтвердження. А ми вже робимо запити  на міграційну службу, і лише після підтвердження можемо внести зміни, алгоритм чіткий та ясний».

      Жваву дискусію завершила Наталія Кірієнко, заступник начальника Державної міграційної служби, яка зазначила, що ДРВ – це єдина база, на яку спирається ДМС. До 5 числа кожного місяця до ДМС подаються всі запити на уточнення інформації, система працює злагоджено починаючи з 2007 року. Одне з головних питань зараз – це питання з ВПО. Адже на виборах проголосувати зможуть лише ті, хто офіційно зареєстрував своє місце перебування, а це лише 340 осіб. Всі інші ВПО (а їх 6150 осіб) – зареєстрували тимчасове місце перебування, а отже проголосувати не зможуть.

                 Учасники круглого столу дійшли висновку, що зміни виборчого законодавства – процес складний, проте він свідчить про зміни у позитивному руслі, про демократизацію суспільних процесів у державі. Експерти розуміють, що повністю подолати усі недоліки виборчого процесу неможливо, проте поліпшити ситуацію цілком реально. Робота Чернігівського ДРВ є на доцільно високому  рівні, тому нарікань не визиває серед громадськості і є показовим серед інших регіонів. Також, потрібно змінювати філософію виборця, підвищувати свідомість виборця шляхом проведення інформаційно-роз'яснювальних кампаній, розгорнутих насамперед у соціальних мережах.

                 В рамках кампанії до 25 жовтня заплановані інформаційні зустрічі з різними категоріями потенційних виборців в Чернігівській області, продовжується робота в соціальних мережах, ін.

Кампанія «Кожен голос важливий» реалізовується в рамках проекту «Підвищення рівня прозорості державного реєстру виборців України» в партнерстві з Міжнародним Республіканським Інститутом за фінансової підтримки уряду Канади та впроваджується за участю департаменту міжнародних справ, торгівлі та розвитку.

 

 

 

Made by WebProduction