Reform of the electoral law - the key to democratic development of the country

18.04.2016

18 квітня у Чернігові відбулась організована ЦПГІ публічна дискусія на тему «Перспективи прийняття Виборчого кодексу та забезпечення відкритості Державного реєстру виборців». Однією із проблем, обговорюваних на заході, була проблема функціонування та розвитку нових електронних сервісів на виборах. «Впровадження it-технологій у виборчому процесі – перший крок до електронного самоврядування» – зазначив Павло Пущенко, експерт, голова освітнього центру «Ініціатива». За його словами, електронні сервіси це не просто модна тенденція в галузі державного управління – це гостра необхідність для розвитку будь-якої країни. Особливо це стосується України, яка потерпає від тотальної державної зарегульованості всіх сфер життя та високого рівня хабарництва, про яке не говорять лише ліниві, проте зламати яке ніхто так і не спромігся.

Про перепони на шляху до впровадження нових електронних сервісів самоідентифікації особи розповів голова Деснянською районної у м. Чернігові ради В. Грецький: «Поки система ідентифікування особи Id-card не визначена, то буде гальмуватись система електронного документообігу, електронних заяв і так само електронна система голосування».

Активну дискусію у залі викликало питання щодо шляхів реформування виборчого законодавства: одна частина експертів схилилась до того, що потрібно приймати виборчий кодекс і вже туди вносити корисні норми, що стосуються роботи Державного реєстру виборців, а інші запрошені на захід експерти пригадали, що в Україні виборчий кодекс «приймається» вже 15 років, саме тому необхідно покроково змінювати існуючі закони, таким чином наближуючись до прийняття якісного виборчого кодексу.

Присутній на публічній дискусії народний депутат України Олександр Кодола запросив усіх народних депутатів до співпраці над вдосконаленням виборчого законодавства. Він заявив, що покладає великі надії на нинішній склад Верховної ради щодо прийняття нового виборчого законодавства, яке буде відповідати викликам сучасної держави.

Нагадаємо, Чернігівська ГО "Молодь-XXI століття" є регіональним партнером  ВГО "Центр підтримки громадських інінціатив" (ЦПГІ) в Чернігівській області та реалізовує проект"Підвищення рівня прозорості державного реєстру виборців", що реалізовується в Україні за за фінансової підтримки уряду Канади та впроваджується за участю департаменту міжнародних справ, торгівлі та розвитку.

 

Made by WebProduction