Participation budgets are implemented in the communities of Chernihiv

16.08.2018

В Чернігові, експерти, активісти та представники ОТГ обговорили виклики та перспективи запровадження партисипативного бюджетування в територіальних громадах.

Бюджети участі (громадські бюджети) розпочали впроваджувати в об’єднаних громадах Чернігівщини. Якщо в обласному центрі та містах обласного значення цей інструмент використовують вже кілька років, то громади, особливо сільські та селищні, лише розпочинають користуватись цим ефективним інструментом активізації мешканців і мотивуванні їх брати участь у житті громади.

«Майже 4 роки йде реформи місцевого самоврядування і вже більшість з нас переконалося, що саме по собі створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) особливо нічого не вирішує. Очевидно, що достатня громада має мати кадровий потенціал, ресурсну потужну фінансову базу, інфраструктуру. Але крім цих речей, обов’язковою умовою успішної громади є громадянська активність жителів. Для того, щоб жителі впливали на ті процеси, що відбуваються в громадах», – зазначив консультант Офісу реформ при Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України Микола Силенко.

За його словами така активність може реалізовуватися або через контроль або через співучасть. Саме за допомогою бюджету участі можна залучити громаду, отримати нові та цікаві ідеї, посилити рівень співпраці між органами місцевого самоврядування та жителями громади.

«Бюджет участі не є спрямованим на вирішення якихось питань розвитку, це скоріш механізм участі мешканців і виховання у громадян почуття залучення до справ громади»,- зазначив директор Чернігівського Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Володимир Бойко.

«Метою партисипації – є залучення і включення громадської активності та «фід-бек» від жителів на ті плани, які будує влада», – підкреслив радник з питань фінансів Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Мельник.

Загалом, експерти погодилися, що партисипативний принцип розподілу коштів не має бути основою реалізації масштабних інфраструктурних проектів. Це має бути інструмент для активізації мешканців у питанні розвитку своєї громади.

Як зазначили учасники заходу, на Чернігівщині вже відбувається процес впровадження громадського (партисипативного) бюджетування в територіальних громадах.

Так, в Сосницькій, Іванівській та Корюківській громадах вже реалізовані перші проекти за рахунок бюджетів участі. Менська, Куликівська та Козелецька ОТГ вже ухвалили відповідні рішення і теж готуються це практикувати.

Про досвід реалізації проектів бюджету участі у своїй громаді розповів голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус.

- В 2017 році ми вперше провели конкурс. Тоді заявку подав лише один учасник. Приємно, що це молода людина (на той час — одинадцятикласник). Проект було втілено. Враховуючи, що ми передбачали на ці потреби 100 тисяч гривень, а використали лише трохи більше 30-ти, прийнято рішення оголосити додатковий відбір. І цього разу ми отримали вже 3 заявки з різних населених пунктів громади. Громада бачить реальний результат і починає працювати сама.

В свою чергу, про проблемні аспекти та досвід реалізації проектів бюджету участі в м.Чернігові поділився Дмитро Науменко, юрист громадської організації «МАРТ» та член робочої групи з впровадження бюджету участі при Чернігівській міській раді.

Ще кілька чернігівських громад активно вивчають цей досвід та планують запровадити громадські бюджети найближчим часом.

Зокрема, голова Олишівської ОТГ Сергій Малець та місцевий громадський активіст Іван Славов, зазначили, що в їх громаді розуміють важливість цього механізму активізації та участі мешканців в житті громади. Тому зараз громада працює над розробкою відповідного положення про громадський бюджет для подальшого затвердження на сесії місцевої ради.

Керівник програм Чернігівського громадського комітет захисту прав людини Катерина Данькова розповіла про завдання проекту «Громадський бюджет – діалоговий майданчик для влади та громади», який зараз впроваджується у Чернігівській, Сумській та Хмельницькій областях.

Зокрема, в рамках проекту надається методичне та юридичне супроводження, консультативна та експертна підтримка громад, які зацікавлені запровадити бюджети участі, буде проводитися навчання та консультування для активістів ініціативних груп, просвітницька робота та допомога у розробці та ухваленні положень про громадські бюджети (бюджети участі).

Made by WebProduction